Μια τεχνη χαραγμενη στον χρονο



               
Η Θάσος θεωρείται το διαμάντι του βορείου Αιγαίου καθώς αποτελεί ένα καταπράσινο νησί γεμάτο από πεύκα και περιτριγυρισμένο από ολογάλανα νερά, ένα ιδανικό συνονθύλευμα φυσικού πλούτου που την καθιστούν μια από τους πιο δημοφιλής προορισμούς. Τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού ,όπως το Αρχαίο θέατρο και η Αγορά στον Λιμένα,έχουν ρίζες βαθιά στυλωμένες και μια ιστορία που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας φέρνει στο νου ένδοξους ανθρώπους και εποχές. Ωστόσο, πέρα από τα διάσημα θέρετρα και αξιοθέατα υπάρχουν και άλλα μέρη που αναβλύζουν τη δική τους ιστορία και πρέπει να ψάξεις για να τα βρεις ή μάλλον καλύτερα πρέπει να τα αναζητήσεις και να τα εξερευνήσεις.

Φυσικά ,κάνω λόγο για το εργαστήριο κεραμικής του κυρίου Κωστή Χρυσόγελου στον Λιμένα της Θάσου "Costis pottery", ο οποίος αναβιώνει την πιο παλιά τέχνη που ανέπτυξε ο άνθρωπος ήδη από την προϊστορική εποχή:  την κεραμική. Το εργαστήριο ,όπου δημιουργεί μέχρι σήμερα και ο ίδιος, κατασκευάστηκε το 1908. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και μαγευτικός καθώς το μπροστινό μέρος που εργάζεται ο κύριος Κωστής βλέπει στη θάλασσα. Το πιο εντυπωσιακό μέρος του εργαστηρίου όμως αποτελεί ο παλιός κλίβανος (καμίνι που έψηναν τα κεραμικά), ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, κατασκευασμένος από πέτρες. Η καύσιμη ύλη έμπαινε από την πίσω πλευρά. Ο παλιός κλίβανος είναι φωτισμένος και συντηρημένος και αποτελεί ένα αρκετά ενδιαφέρον «θέρετρο».






Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κύριος Κωστής, η αγγειοπλαστική είναι μια οικογενειακή παράδοση που μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, από τον παππού του στον πατέρα του και έπειτα σε αυτόν. Ο ίδιος, λοιπόν,  τηρεί την οικογενειακή παράδοση και κατασκευάζει χειροποίητα σκεύη στον τροχό. Είχαμε τη χαρά να μας δείξει ο κύριος Κωστής πως τοποθετεί μια μάζα πηλού στον τροχό και έπειτα περιεργάζεται τον πηλό με τα χέρια και κατασκευάζει ευφάνταστα κεραμικά αντικείμενα όλων των μεγεθών, από μικρά αγγεία μέχρι φιάλες και πιθάρια. 






Δυστυχώς όμως, στις μέρες μας το επάγγελμα του αγγειοπλάστη αρχίζει σιγά-σιγά να εξαφανίζεται καθώς ο περισσότερος κόσμος επιλέγει να αγοράζει τα τυποποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Γι’αυτό και πολλοί τουρίστες συρρέουν καθημερινά στο εργαστήριο του κύριου Κωστή για να θαυμάσουν τη δουλειά του και να αγοράσουν χειροποίητα κεραμικά σκεύη. Επίσης το γεγονός ότι ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό καθώς επίσης και το γεγονός ότι συγκαταλέγεται σε πολλές ξένες εφημερίδες στη στήλη με «τα σημαντικά μέρη που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί στη Θάσο», αναδεικνύουν τη δουλειά του και δείχνουν πόσο ιδιαίτερη είναι για τον κόσμο η τέχνη της κεραμικής.




Κλείνοντας, πρέπει να  σημειωθεί ότι η δουλειά ενός αγγειοπλάστη μπορεί φαινομενικά να φαίνεται εύκολη αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται αρκετός πειραματισμός, μεράκι και αγάπη γι’αυτό που κάνεις. Με την τέχνη της κεραμικής δεν παράγονται απλά άψυχα αντικείμενα, αλλά αντικείμενα που αναδεικνύουν την ταυτότητα, τη φαντασία και το πάθος του δημιουργού τους, οι οποίοι στην ουσία τους δίνουν την «προσωπικότητα» και το στυλ που επιθυμούν. Αυτό ακριβώς μας δίδαξε η επίσκεψή μας στο εργαστήριο του κύριου Κωστή.


Της Φώφης Παπαϊωάννου






Το φωτογραφικό υλικό είναι της Φώφης Παπαϊωάννου από την πρόσφατη επίσκεψή της στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής του κ.Κωστή.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη στην σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/Costis-Pottery-Thasos-261066741075/

Σχόλια