Πως τα κατοικιδια καταληγουν αδεσποτα;


Ένα πρόβλημα που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι σε πολλές ελληνικές πόλεις, το ίδιο και στην δική μας είναι τα αδέσποτα. Ζώα που αγοράστηκαν από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες και εγκαταλείφθηκαν στον δρόμο το καθένα για διαφορετικό λόγο.Τι έχει οδηγήσει στην έξαρση αυτού του φαινομένου;

Άνθρωποι όλων των ηλικιών τα τελευταία χρόνια αγοράζουν κατοικίδια για συντροφιά, για να ενταχθούν σε μια παρέα, για να βιώσουν την κοινωνική ενσωμάτωση και τέλος πάντων γιατί τους αρέσει να ικανοποιούν τα 'θέλω" τους χωρίς απαραίτητα να έχουν αναπτύξει κάποια φιλοζωϊκή συνείδηση.

Το να αγοράζεις ένα ζώο για να ικανοποιείς την ματαιοδοξία σου, εκτός του ότι είναι άσχημο για σένα ως άτομο είναι η χειρότερη πράξη που θα μπορούσες να πράξεις απέναντι σε ένα ζώο. Συνήθως αυτή η ανάγκη για παρέα διαρκεί πολύ λίγο και το ζώο πολύ σύντομα εγκαταλείπεται στην μέση του πουθενά, χωρίς κανένα απαραίτητο μέσο για επιβίωση.

Ένα κολάρο είναι το μόνο που θυμίζει τα "ίχνη" μιας παλιάς ζωής σε κάποιο νοικοκυριό που τώρα αποτελούν παρελθόν. Η ζωή στον δρόμο δύσκολη, τόσο για το ίδιο το ζώο όσο και για τους ανθρώπους που περιτριγυρίζει. Οι ελλείψεις τροφής και νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και το κρύο και το χιόνι του χειμώνα είναι ίσως από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Επίσης,και  η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων στον δρόμο οδηγεί αδιαμφισβήτητα με την σειρά της στην έξαρση αυτού του φαινομένου. Η στείρωση είναι ένας από τους τρόπους που θα μπορούσε να περιορίσει άμεσα αυτό το φαινόμενο.

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να αγοράσεις ένα κατοικίδιο, φρόντισε να "υιοθετήσεις" ένα από κάποια φιλοζωϊκή εταιρεία της πόλης ή του νομού σου και να το στειρώσεις. Βεβαιώσου ότι σίγουρα μπορείς να παράξεις τα αναγκαία στο ζώο αυτό σε βάθος χρόνου και έπειτα υιοθέτησέ το.


Της Όλγας Στράντζαλη












Σχόλια