Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ



Το σινεμά είναι η πιο όμορφη απάτη του κόσμου.
Μπαίνει σιγά σιγά ,στην κυριολεξία όμως, το καλοκαίρι και ένας θεσμός που επιστρέφει και συναρπάζει όλους τους σινεφίλ είναι ο θερινός κινηματογράφος ή θερινό σινεμά όπως αρέσει στον καθένα να το αποκαλεί. Ένας χώρος συνάθροισης  για την οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς, ένας χώρος που ερχόμαστε κοντά σε ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων και νοοτροπιών. Συνδυάζει  απόλυτα τη μαγεία του κινηματογράφου με την ομορφιά της φύσης. Ταιριάζει τις καρέκλες σκηνοθέτη με την υπέροχη μυρωδιά του νυχτολούλουδου που αναδύεται από κάποιο διπλανό μπαλκόνι και τον έναστρο ουρανό.

Τη δεκαετία του 1910 στην Αθήνα ανοίγουν οι πρώτοι θερινοί χώροι που παρέχουν το κινηματογραφικό θέαμα με αντίτιμο ένα ποτό. Οι πελάτες δεν πλήρωναν εισιτήριο για την ταινία αλλά ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν κάποιο ποτό, στην τιμή του οποίου περιλαμβανόταν και το εισιτήριο για την ταινία που θα έβλεπαν. Ο πρώτος θερινός κινηματογράφος αναφέρεται το 1916 σε μια μάντρα στο Σύνταγμα, που είχε για μηχανικούς προβολής δύο Γάλλους. Εκείνη την εποχή άλλωστε παρατηρείται άλλωστε και άνθιση του κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, ένας χώρος συνάθροισης για μια μοναδική «μαγική προβολή». Μόλις σβήσουν τα φώτα που βοηθούν το κοινό να τακτοποιηθεί στον χώρο και η παράσταση ξεκινά, ο χώρος μετατρέπεται στο πιο σιωπηλό περιβάλλον. Οι λάτρεις του θερινού σινεμά είναι μια κατηγορία από μόνοι τους και κατατάσσονται κατ’ εμέ στους ανθρώπους που εκτιμούν και χωροθετούν την τέχνη δίνοντάς της την απαραίτητη προσοχή.

Ας περάσουμε λίγο στο φάσμα των ταινιών που προβάλλονται σε ένα τέτοιου είδους σινεμά. Ο θεσμός καθιερώθηκε με την προβολή κινηματογραφικών πρεμιέρων, αλλά στις μέρες μας κάθε ταινία είναι «ευπρόσδεκτη» στους δέκτες φυσικά υπό την συνοδεία ενός παγωτού, μιας λεμονάδας και σποριών. Αρκετές πόλεις διαθέτουν θερινούς κινηματογράφους και είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε έναν από αυτούς και να παρακολουθήσετε μια ταινία που σίγουρα θα σας συναπάρει. Κι αν είναι και η πρώτη σας φορά, σίγουρα θα γίνει συνήθεια.

Ένας θεσμός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Την ποιότητα του τότε με τις ανέσεις και τις εξελίξεις του σήμερα. Και όταν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, καθίστε βολικά και απολαύστε την ταινία!


Της Όλγας Στράντζαλη



Σχόλια