Της Ολγας Στραντζαλη


Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στην ζωή μας 


     Ας μαζευτούμε μια μέρα εμείς που πιστεύουμε πως οι άνθρωποί μας είναι τα Σαββατοκύριακά μας να πάμε τον κόσμο λίγο πιο μπροστά. Υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε χωρίς ανταλλάγματα και δεν μιλάω για την οικογένεια που ο φυσικός της ρόλος είναι να παρέχει αγάπη στα μέλη της.

Φίλοι ,γνωστοί, σχέσεις και άνθρωποι που περνάνε τυχαία από τη ζωή μας και μας διαμορφώνουν .Μας αλλάζουν άλλοι προς το καλύτερο και άλλοι προς το χειρότερο. Αν και προσωπικά πιστεύω πως καμία εμπειρία δεν υπάρχει χωρίς να παρέχει γνώση στο άτομο.
Σήμερα, επέλεξα να γράψω για τους φίλους που μας διαμόρφωσαν και μας έκαναν να πατήσουμε στα πόδια μας . Τους φίλους που όσο καιρό κι αν έχουμε να τους δούμε, βλέπετε ανειλημμένες φοιτητικές υποχρεώσεις, ξεκινάμε την κουβέντα από εκεί που την είχαμε αφήσει ,σα να μην πέρασε μια μέρα. Τους φίλους που όταν τους χρειαστήκαμε ήταν εκεί για μας, αυτούς να τους προσέχετε σαν τα μάτια σας γιατί πολύ δύσκολα βρίσκονται .Είτε γνωριστήκαμε σε μια σχολική εκδρομή, είτε στο διάλειμμα μετά το μάθημα, είτε στην τάξη της κατεύθυνσης, είτε ακόμα και στο πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, φίλοι δεν είναι μόνο αυτοί που είναι δίπλα μας, αλλά και αυτοί που σε κάποια φάση της ζωής μας έφυγαν από κοντά μας για τον έναν ή τον άλλον λόγο .Σε αυτούς χρωστάμε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη γιατί μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική φιλία. Για εκείνους τους λίγους, τους πολύ σημαντικούς που είναι ακόμα δίπλα μας, εκείνους  που έχουν αποδεχτεί τα ελαττώματά μας και εξακολουθούν να μας ανέχονται δεν έχω να πω κάτι.
 Ένα μεγάλο «Μπράβο» και ένα τεράστιο «Ευχαριστώ» για τις στιγμές που μας χάρισαν. Και επειδή είμαστε άδειοι, αν δεν μοιραζόμαστε αυτά που νιώθουμε με άλλους ανθρώπους, έχω την ανάγκη να πω πως είμαι γεμάτος άνθρωπος.

Δεν λέω βέβαια, οι σχέσεις με τους φίλους μας θέλουν προσπάθεια για να διατηρηθούν. Θέλουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, θέλουν στοργή και αγάπη και από τους δύο και πάνω από όλα εμπιστοσύνη.

Όσο, για το αν οι φίλοι μας διαμορφώνουν, κοιτάξτε τον εαυτό σας μέσα σε μια φιλία, και τον εαυτό σας πριν από αυτήν την φιλία. Ναι, τεράστια διαφορά.

Και μην ξεχνάτε δεν αλλάζουμε για τον άλλο, αλλά με τον άλλο!
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, πως όσο σημαντική κι αν είναι η οικογένεια για την ανατροφή μας και την μετέπειτα κοινωνική μας συμπεριφορά, άλλο τόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι μας, γιατί μέσα από αυτούς βλέπουμε μια άλλη εικόνα του εαυτού μας, απαλλαγμένη από στερεότυπα και κανόνες, γεμάτη με τις καλύτερες πτυχές του «εαυτού».



Της Όλγας  Στράντζαλη

Σχόλια