Λαμπερά Χριστούγεννα ή προσφορά βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη;

Το μεγάλο δίλημμα της εποχής με αφορμή τις γιορτές 

     Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη και λαμπερή γιορτή του χρόνου. Εκατοντάδες λαμπιόνια φωτίζουν κάθε σκοτεινή γωνία της πόλης ,δίνοντας χρώμα για λίγο στην γκρίζα καθημερινότητα  μας.

     Πόσο ωραίο είναι να βλέπεις μια πόλη να μεταμορφώνετε, να γεμίζει ζωή. Υπάρχουν βέβαια πολλοί που θα υποστηρίξουν ότι το γιορτινό  κλίμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό την στιγμή που δεκάδες άνθρωποι περιφέρονται στο δρόμο αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμί.  Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτή την κατάσταση ,ούτε να κλείσει τα μάτια του σ' αυτό το πρόβλημα.

     Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το δίλημμα , λαμπερά Χριστούγεννα ή προσφορά βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη; - Πιο συγκεκριμένα το δίλημμα είναι αν πρέπει να ξοδεύουμε χρήματα για τις γιορτές , σε δώρα ,ρούχα, στολίδια κ.α., αντί να τα διαθέτουμε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη -  Σίγουρα δεν υπάρχει μια αντικειμενική απάντηση σε αυτό το ερώτημα , όμως αυτό που ξέρω είναι ότι κάποιος δεν βοηθάει τον συνάνθρωπο  του αν δεν στολίσει δέντρο σπίτι του ή αν δεν μαζευτεί με την παρέα του γύρω από ένα τραπέζι.

     Ο μόνος τρόπος να τον βοηθήσει είναι αν του προσφέρει ένα πιάτο φάει, ένα ζεστό ρόφημα,  ένα ζεστό παλτό ή έστω ένα μεγάλο χαμόγελο και ένα γλυκό λόγο. Έτσι λοιπόν και μια πόλη δεν βοηθάει τους οικονομικά αδύναμους αν δεν στολίσει τους δρόμους της , αλλά αντίθετα αν τους προσφέρει ένα ζεστό ρόφημα , ένα πιάτο φάι κτλ.. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είναι λάθος και ειρωνικό να θεωρούμε μια πόλη είναι προκλητική αν γιορτάζει , αν δεν ξέρουμε τι προσφέρει σ΄αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αντίστοιχα ένα άτομο που αγοράζει ένα ακριβό δώρο για τον εαυτό του ,δεν σημαίνει ότι προσφέρει λιγότερα σ'αυτούς που το έχουν ανάγκη. Άλλωστε συνήθως αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για τα έξοδα τους , είναι αυτοί που δεν προσφέρουν τίποτα και σε κανέναν , ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να προσφέρουν πολλά παραπάνω , τα οποία όμως δεν επιθυμούν να διαφημίζουν.

     Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε μια πόλη , έναν συμπολίτη ή έναν οργανισμό να ασχολείτε με το εορταστικό της πρόγραμμα , φροντίστε πρώτα να ενημερωθείτε τι προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη και μετά κατηγορείστε την.

Του Μιχαηλίδη Χρήστου

Δείτε επίσης: Το μέλλον είναι ακριβό ή το σήμερα πολύ φθηνό ?