Ο σκοτεινός μύθος του Halloween

Πνεύματα, ζωντανοί, νεκροί, παράδεισος, κόλαση 

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου.

Οι ρίζες της γιορτής λέγεται ότι βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις, και συγκεκριμένα στους εορτασμούς του Samhain, που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.

Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

Γιατί όμως μασκαρεύονται οι άνθρωποι ;

Παλιά πίστευαν ότι οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται στη Γη ως την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Το βράδυ, λοιπόν, πριν από το Halloween, οι ψυχές είχαν την τελευταία τους ευκαιρία να εκδικηθούν όποιον τους έκανε κακό ενώ ζούσαν, οπότε, όσοι θεωρούσαν ότι υπήρχε λόγος να ανησυχούν, μεταμφιέζονταν για να μην τους αναγνωρίσει το πνεύμα που ζητούσε εκδίκηση.

Τα φαναράκια είναι απλά διακοσμητικά ή μήπως όχι ; 

Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», χρησιμοποιούνται για να διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα που. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να θυμηθούμε ότι αυτήν την ημέρα τα πνεύματα είχαν την 
ευκαιρία να εκδικηθούν όποιον τους έκανε κακό. 

Ο μύθος που κρύβεται πίσω από τις κολοκύθες: 

Ο μύθος για τις κολοκύθες αναφέρει την ιστορία του Τζακ, ενός ανθρώπου που του αρνήθηκαν την είσοδο και στον Παράδεισο και στην Κόλαση. Ο Τζακ κατάφερε να αιχμαλωτίσει τον διάβολο, ο οποίος, για να απελευθερωθεί, του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει ποτέ. Έπειτα από μια άσωτη ζωή, ο Τζακ πέθανε και, βρίσκοντας τις πόρτες του Παραδείσου κλειστές, οδηγήθηκε αναγκαστικά στην Κόλαση. Ο διάβολος, όμως, πιστός στην υπόσχεσή του, δεν τον δέχθηκε και του πέταξε ένα κάρβουνο από τις φωτιές της Κολάσεως, το οποίο ο Τζακ πήρε και το έβαλε μέσα σε ένα γογγύλι που είχε μαζί του για να τον βοηθά να βλέπει και από τότε τριγυρνά, ψάχνοντας να βρει ένας μέρος να ξεκουραστεί.

Αυτές ήταν λοιπόν οι μικρές λεπτομέρειες του Halloween που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε. Βέβαια πολύ θεωρούν ότι η συγκεκριμένη γιορτή δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί καθόλου, καθώς είναι κάτι τελείως ξενόφερτο. Παρόλα αυτά εγώ διαφωνώ. Θεωρώ ότι είναι μια ωραία γιορτή , αρκεί βέβαια να μην γίνονται υπερβολές. Άλλωστε πόσο κακό μπορεί να είναι να μοιράζεις γλυκά στα παιδιά που έρχονται σπίτι σου ;
Πηγή: Βικιπαίδεια