ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΟΝΕΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Τέσσερις τύποι γονέων 

Eρωτήσεις όπως «είμαι καλός γονιός», «Πώς να γίνω πρότυπο για το παιδί μου», «Πώς να χειριστώ περίπλοκες καταστάσεις», «Και πώς να το μεγαλώσω σωστά» δεν έχουν ακριβή απάντηση αλλά εναποθέτονται στη κρίση του κάθε γονιού. Σκοπός μου σ΄ αυτό το κείμενο είναι να παρουσιάσω τις αναπαραστάσεις γονέων και την επίδραση τους στα παιδιά.


 Ας πάρουμε λοιπόν τους τέσσερις βασικούς τύπους γονέων, τους στοργικούς, τους υπερπροστατευτικούς, τους καταπιεστικούς και τους αδιάφορους. Σημειώνεται ότι  το κλειδί για να μεγαλώσουν ψυχικά υγιή  παιδιά βρίσκεται στους γονείς  που βάζουν όρια, απορρίπτουν δηλαδή κάποιες απαιτήσεις των παιδιών τους και πραγματοποιούν κάποιες επιθυμίες  τους, καταλήγοντας στις αποφάσεις τους πάντα μέσα από τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση παιδιών- γονέων.
Ψυχικά ευάλωτα ή ευαίσθητα παιδιά θα προκύψουν από γονείς στοργικούς κι υπερπροστατευτικούς, τα οποία θα είναι ¨θύματα¨ στη μετέπειτα ζωή τους αν δεν βρουν το θάρρος  να σταθούν στα πόδια τους.

 Καταπιεσμένα παιδιά, χωρίς την άνεση έκφρασης της θέσης τους και τρομοκρατημένα από την τιμωρία που θα τους επιβληθεί, θα παρατηρηθούν από υπερπροστατευτικούς και καταπιεστικούς γονείς .
Ενώ τέλος παιδιά που βιώνουν έντονα την απόρριψη, παραμελημένα και δίχως έκδηλα δείγματα αγάπης θα συναντηθούν από αδιάφορους κι εχθρικούς γονείς.

Συνεπώς βασικό μέλημα όλων των γονιών θα πρέπει να είναι η ένδειξη αγάπης στη παιδιά τους και η κατανόηση στις ανάγκες τους. Οφείλουν επιπλέον να μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους ότι μέσα από τη συζήτηση λύνονται όλες οι διαφορές κι ότι ο κάθε ένας είναι διαφορετικός και πρέπει να τον σέβονται. Όλα αυτά και πολλές άλλες ηθικές αρχές θα πρέπει να περνιούνται στα παιδιά δια μέσω του παιχνιδιού ή μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας που θα εξάψει τη φαντασία τους και θα τα οδηγήσει στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους.


Κωνσταντινίδου Εύα,
παιδαγωγός προσχολικής αγωγής