Κάννες: Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στον «Αστακό» του Λάνθιμου

Ελληνικό χρώμα στις Κάννες 


Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου έλαβε τελικά το βραβείο Κριτικής Επιτροπής, που είναι η μεγαλύτερη διάκριση για ελληνική ταινία στις Κάννες μετά το έπος του Θοδ. Αγγελόπουλου πριν από 17 χρόνια.

Η υπόθεση της ταινίας είναι πολύ ιδιαίτερη. Πιο συγκεκριμένα μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον ,όπου όλοι είναι υποχρεωμένη να βρουν ένα σύντροφο. Όσοι μένουν μόνοι τους όμως μεταφέρονται από το κράτος σε ένα αυστηρό ξενοδοχείο. Αν δεν ζευγαρώσουν εντός 48 ωρών ,μεταμορφώνονται σε ζώα. Ο μόνος που αντιστέκεται σ' αυτόν τον παραλογισμό είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας. 


O Λάνθιμος είχε διακριθεί προ ετών και πάλι στην Κάννες με τον «Κυνόδοντα». Eίναι ο πρώτος Ελληνας δημιουργός που λαμβάνει μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το 1998, ο οποίος και είχε βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Το βραβείο παρέδωσαν στον Γ. Λάνθιμο οι Αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ιθαν Κόεν, πρόεδροι εφέτος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

Απευθυνόμενος δε προς την Κριτική Επιτροπή προσέθεσε: «Το να πάρω ένα βραβείο από τους αδελφούς Κοέν είναι κάτι το εκπληκτικό». Αφιέρωσε πάντως το βραβείο του στον πατέρα του.
Δείτε το βίντεο :