H γιορτή των καλοφαγάδων ''Τσικνοπέμπτη''
Οι τρεις εβδομάδες του Τριωδίου ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.
Σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους,ενώ στην συνέχεια ξεκινούν τα «προξενιά».
Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Αν & θα λέγαμε ότι η έννοια της Τσικνοπέμπτης είναι λίγο ειρωνική, καθώς στην σημερινή εποχή το κρέας συνεχίζει να υπάρχει καθημερινά στο τραπέζι μας , είναι ωραία να κρατάμε τα έθιμα μας & ειδικά αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά με την οικογένεια & τους φίλους μας.
Αν & θα λέγαμε ότι η έννοια της Τσικνοπέμπτης είναι λίγο ειρωνική, καθώς στην σημερινή εποχή το κρέας συνεχίζει να υπάρχει καθημερινά στο τραπέζι μας , είναι ωραία να κρατάμε τα έθιμα μας & ειδικά αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά με την οικογένεια & τους φίλους μας.
Για αυτό λοιπόν όπως και αν επιλέξετε να κάνετε αυτήν την μέρα , καλά να περάσετε !