Ποιες είναι οι ενδείξεις του εκφοβισμού ;

Δώσε τέλος στον εκφοβισμό 

 Με τον όρο σχολικό εκφοβισμό (bulling) εννοούμε όλες τις μορφές παρατεταμένης βίας. Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο σχολικός εκφοβισμός ( bulling) είναι  η επαναλαμβανόμενη, σκόπιμη, συνειδητή πρόθεση πρόκλησης βλάβης ή φόβου σε κάποιον. Ο εκφοβισμός είναι σωματικός, λεκτικός και μπορεί να γίνει και ψυχολογικός.

Ενδείξεις στην συμπεριφορά ενός παιδιού που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού:

Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού παρουσιάζουν μεγάλη άρνηση για να πάνε στο σχολείο τους, βρίσκοντας φτηνές δικαιολογίες. Αν αυτές λιπών γίνουν συχνότερες αυτό πρέπει να μας προϊδεάζει ότι κάτι δυσάρεστο βιώνει το παιδί στο σχολικό του περιβάλλον. Μια ακόμα ένδειξη είναι η μειωμένη σχολική επίδοση που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί .

 Ωστόσο υπάρχουν και ποιο εμφανέστερα συμπτώματα όπως το παιδί με την επιστροφή του στο σπίτι να έχει μώλωπες και διάφορα σημάδια πάνω στο σώμα του, που να αποφεύγει να πει από πού προήλθαν. Ακόμα παρουσιάζει διαταραγμένη όρεξη για φαγητό, και διαταραχές στον ύπνο του. Επιπλέον το παιδί έχει κοινωνική απομόνωση από τους συνομηλίκους του δεν επιθυμεί  να παίξει μαζί τους και έχει μια ποιο μοναχική και μελαγχολική διάθεση.

Μιχαηλίδου Πόπη 
Παιδαγωγός προσχολικής αγωγής 
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Ηπείρου