Αποστολή χιλιάδων σπόρων στην Αρκτική για προστασία από την κλιματική αλλαγή


Αν σας ρώταγε κάποιος τι μπορεί να φυλάσσετε στην θυρίδα μιας τράπεζας , το 99% θα έλεγε χρήματα , χρυσό & γενικά πολύτιμους λίθους.  Τι θα σκεφτόσασταν αν κάποιος έλεγε σπόρους φυτών..? Οι περισσότεροι μάλλον ή θα τον κορόιδευαν ή θα θεωρούσαν πως βλέπει πολλές ταινίες. 

Όσο όμως και αν μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι πραγματικότητα. 10.000 νέες ποικιλίες φυτών από όλο τον κόσμο προστέθηκαν στο θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια σίτισης. Στο λεγόμενο Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται σε ένα νησί στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας, έχουν αποθηκευτεί ήδη 825.000 δείγματα σπόρων, αντιπροσωπεύοντας 13.000 χρόνια αγροτικής ιστορίας.
«Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ συμβολίζει το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και θετική λύση για να παρέχουμε τροφή στον κόσμο για πάντα», δήλωσε η Μαρί Χάγκα, εκτελεστική διευθυντής του προγράμματος.
«Το θέμα της πείνας είναι παγκόσμιο, και ολοένα και πιο επιτακτικό. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί ενώ οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεινάσουν. Για αυτό η ποικιλομορφία των καλλιεργειών είναι απαραίτητη», πρόσθεσε η Χάγκα.
Βέβαια όσο και αν μας φαίνεται παράξενο δεν είναι η μοναδική τράπεζα σπόρων, καθώς υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, όπως την Βουλγαρία, την Κολομβία, την Ινδία και την Ταϊβάν.

Όσο παράλογο ή λογικό αν ακούγεται για κάποιους, οι σπόροι των φυτών είναι σίγουρα πολλοί πιο πολύτιμοι από οποιονδήποτε λίθο ,,,

Σχόλια