Η ζωή του Μάνου Χατζιδάκι

Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες 
διεθνώς  

O Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην μαγευτική Ξάνθη. Στα τέσσερά του χρόνια έχει αρχίσει μαθήματα για πιάνο, βιολί και ακορντεόν.

Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της απελευθέρωσης, ο Μάνος Χατζιδάκις εργάζεται ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά & σε πολλές άλλες δουλείες σαν απλός εργάτης.


Γνώρισε καλλιτέχνες και διανοούμενους όπως ο Γκάτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης & Σικελιανός ,της γενιάς του μεσοπολέμου, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των προσανατολισμών και της σκέψης του.

Το 1950 αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει «ντύσει» μουσικά την Ορέστεια, τη Μήδεια, τις Βάκχες, τις Εκκλησιάζουσες, τη Λυσιστράτη, τον Πλούτο, τις Θεσμοφοριάζουσες, τους Βατράχους και τις Όρνιθες.


Το 1959 παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τον Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και ηχογραφώντας ο ίδιος το έργο του «Επιτάφιος» με τη Νάνα Μούσχουρη.

Συνέθεσε μουσική για σπουδαίες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου. Αναφέρουμε ενδεικτικά την «Κάλπικη Λίρα» , τη «Στέλλα», το «Δράκο» , το «America-America» , «Sweet Movie», κ.ά.


Το 1960 κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά»

Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου ανεβάζει στο Μπρόντγουεϊ με τον Ζιλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη


Έφυγε από την ζωή στις 15 Ιουνίου 1994.