Πως συνδέονται τα χρώματα στις ζωγραφιές του παιδιού σας με την ψυχολογία του ....?

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

 Οι παιδικές φατσούλες πολλές φορές μπορεί να κρύβουν τα πιο θλιμμένα προσωπάκια. Τα παιδιά μπορεί να μην κάνουν πολύπλοκες σκέψεις, αλλά ακόμα & οι πιο απλοί προβληματισμοί είναι αρκετοί για να σβηστή το χαμόγελο από το πρόσωπο τους. Ο φόβος , οι ενοχές ή ακόμα & ζήλια είναι μερικά από αυτά που μπορούν να βασανίζουν την σκέψη τους, είτε γιατί θεωρούν ότι ευθύνονται για μια λογομαχία των γονέων τους , είτε γιατί δεν θα τους αγαπάει ή θα τους αφήσει ένας από τους δύο , είτε γιατί νομίζουν ότι μειώνεται το ενδιαφέρον για αυτά όταν αποκτούν ένα αδερφάκι. 

Πως μπορούμε όμως να αντιληφθούμε πως αισθάνεται ένα παιδί ....?

Η παιδική ζωγραφιά είναι το κλειδί. Βλέποντας ένα παιδί να ζωγραφίζει και ακούγοντας τις ερμηνείες που δίνει για τις ζωγραφιές του, είναι σαν να διαβάζουμε την ψυχή του, επειδή μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τη ζωή του, τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες τους. Μέσα από τα παιδικά σχέδια, μαθαίνουμε ποιες είναι οι θέσεις του παιδιού, οι στάσεις, οι διαθέσεις, οι αντιδράσεις του, οι φόβοι και οι ενοχές του. Γι το λόγο αυτό και τα παιδικά σχέδια είναι αντικείμενο μελέτης από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα την παιδική ψυχή. 

Μέσα από τα χρώματα που χρησιμοποιεί το παιδί μπορούμε να παρατηρήσουμε τον χαρακτήρα του παιδιού.. Οι ανοιχτοί τόνοι χρωμάτων δείχνουν εξωστρέφεια, ενώ οι σκοτεινοί την εσωστρέφεια του χαρακτήρα. 

Η ερμηνεία που δίνεται στην επιλογή των χρωμάτων από το παιδί, είναι οι εξής: 

*Πολυχρωμία: αίσθηση χαράς και γιορτής

*Έντονα χρώματα: τα παιδιά την ώρα της ζωγραφικής τους δημιουργίας βρίσκονται σε κατάσταση έντασης.

*Επικράτηση κόκκινου χρώματος: το κόκκινο χρώμα δηλώνει δυναμισμό. Δηλώνει ζωηρές συγκινήσεις και ενστικτώδεις παρορμήσεις. Η συνεχής χρήση του από τα παιδιά, ίσως υποδηλώνει και κάποια νευρωτική συμπεριφορά.

*Επικράτηση του πορτοκαλί χρώματος: το πορτοκαλί χρώμα δηλώνει ζεστή συμπεριφορά, ηρεμία και συναισθηματισμό

*Επικράτηση του κίτρινου χρώματος: δηλώνει δυναμισμό, φιλοδοξία και έντονη δράση.

*Επικράτηση του καφέ χρώματος: το καφέ χρώμα δείχνει ενοχή.

*Επικράτηση του μπλε χρώματος: τα παιδιά που χρησιμοποιούν το μπλε, δείχνουν ανεπτυγμένη λογική και ρυθμιζόμενη συναισθηματική συμπεριφορά.

*Επικράτηση του πράσινου χρώματος: δηλώνει επιμονή, πείσμα, επιθυμία για διάκριση καθώς και στροφή στον εαυτό του.

*Επικράτηση ροζ χρώματος: είναι χρώμα που χρησιμοποιείτε κυρίως από τα κορίτσια και δηλώνει την γυναικεία φύση και την αίσθηση ηρεμίας.

*Η επικράτηση του μαύρου: το προτιμούν κυρίως τα εσωστρεφή παιδιά. Συμβολίζει τον φόβο, την ανησυχία και την επιθυμία περιθωριοποίησης.

*Επικράτηση του γκρίζου: χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά εσωστρεφή, δύσκολα και με πνεύμα αντιλογίας.

*Επικράτηση του άσπρου: τα δειλά παιδιά φτιάχνουν μικρά σχέδια αφήνοντας το υπόλοιπο χαρτί κενό.

Δείτε επίσης :Μάθε τι νιώθει το παιδί σου μέσα από επτά συμβολισμούς στις ζωγραφιές του. 

Σχόλια