Τα 4 πρόσωπα που ίσως κρύβονται πίσω από τον τάφο στην Αμφίπολη ?


Το μνημείο που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα ...

Αν και είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τι μπορεί να κρύβεται στο εσωτερικό του τάφου , δεν είναι λίγοι αυτοί που δημοσιοποίησαν την γνώμη τους  για το ποιος ή τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις σφίγγες.

Η πιο πολλά υποσχόμενη πρόβλεψη είναι αυτή που προσδοκά ότι στην Αμφίπολη είναι ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως υποστηρίζει ο Καργάκος , γνωστός ιστορικός , η Ολυμπιάδα, η μητέρα του, θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να φέρει τα λείψανα του γιου της στην Μακεδονία και να τα κάνει ιερό έμβλημα της δικής της εξουσίας. Το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα μοναδικό οικουμενικό μνημείο, άμεσα συνδεδεμένο με την βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας, αντάξιο του μεγαλείου του Μ. Αλεξάνδρου ! Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν είχαν μεταφέρει το σώμα του στην Μακεδονία θα τον είχαν θάψει στον προγονικό του τάφο στην Βεργίνα & όχι στην Αμφίπολη που ήταν μια κατώτερη πόλη. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να απόκλιση το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μεγάλης ανακάλυψης , καθώς αυτό που φαίνεται παράλογο σ' εμάς , ίσως να μην ήταν για αυτούς !

Μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης αρχαιολόγο Νίκολας Σόντερς ,συγγραφέας ενός από τα πλέον ευπώλητα βιβλία, παγκοσμίως, με θέμα την αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  το εύρημα ανήκει πιθανώς σε έναν από τους διαδόχους του Αλέξανδρου, σε ένα μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας ή σε έναν από τους στρατηγούς του. ΄΄Θεωρώ πιο πιθανό να ανήκε σε κάποιον υψηλόβαθμο σύντροφο. Ισως στον επικεφαλής του στόλου του, τον Νέαρχο; Είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες αρχαιολόγοι έχουν πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!΄΄
Ακόμα υποστηρίζει ότι ίσως είναι ο τάφος της σύζυγου του Αλέξανδρου, Ρωξάνης και του γιου της (Αλέξανδρος ο Δ'), ο μόνος νόμιμος κληρονόμος.

Ότι και να κρύβει ο τάφος το μεγαλείο του μνημείου δεν αλλάζει , καθώς αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο σε όλα τα Βαλκάνια , όμοιο του οποίου δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα !










Σχόλια