Φίλος ή εχθρός ....? Μάθε όλα όσα πρέπει για τον ήλιο !


Θα αφήσεις τον ήλιο να γίνει εχθρός σου .........?

Ο ήλιος είναι ο καλύτερος σου φίλος ,καθώς φροντίζει με πολλούς τρόπους άμεσα και έμμεσα 
για την δική σου ευεξία . Όταν όμως εκτίθεσαι σ΄αυτόν χωρίς καμιά προστασία τότε μπορεί να μετατραπεί στον χειρότερο εχθρό σου ! 

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν άμεσα είναι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.


Η θερμική εξάντληση προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ζάλη, ναυτία, ταχυσφυγμία και κεφαλαλγία.


Η θερμοπληξία είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, που μπορεί να φτάσει τους 40οC ή και περισσότερο. Είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ασθενούς. Τα συμπτώματα της θερμοπληξία είναι διανοητική σύγχυση, παράλογη συμπεριφορά, χαμηλή αρτηριακή πίεση, εμετός, δύσπνοια ή απώλεια συνείδησης. 


Σοβαρά προβλήματα υγείας προκύπτουν και από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, τα οποία δεν αφορούν μόνο τις αθώες δερματοπάθειες, τις ρυτίδες, τα εγκαύματα και τις φωτοδερματοπάθειες αλλά τη φωτογήρανση & τη φωτοκαρκινογένεση.


Δυστυχώς η επιπόλαια αντιμετώπιση των κινδύνων από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος κατά 8-10% κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος είναι αθροιστικός, δηλαδή προηγούμενη έκθεση στην ακτινοβολία δεν παραγράφεται αλλά προστίθεται στον οργανισμό, με αποτέλεσμα μακροχρόνια να καταλήγει σε καρκίνο. 



Συνήθως νομίζουμε ότι εμάς δεν θα μας κάψει ο ήλιος ,ότι κάτω από την ομπρέλα & μέσα στην θάλασσα είμαστε ασφαλής . Βέβαια αυτό δεν ισχύει καθώς οι ακτίνες του ηλίου υπάρχουν παντού . Ακόμα νομίζουμε ότι έτσι θα μαυρίσουμε πιο εύκολα και γρήγορα ,κάτι που δεν ισχύει καθώς & με την χρήση ενός αντηλιακού μπορούμε να αποκτήσουμε το τέλειο μαύρισμα που επιθυμούμε !  

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα εκτεθείς στο ήλιο χωρίς καμιά προστασία σκέψου το διπλά!

Δείτε επίσης: 20 εύκολη τρόποι για να προστατευτείς από τον ήλιο ! 



Σχόλια