20 εύκολη τρόποι για να προστατευτείς από τον ήλιο !



Με τον ήλιο δεν παίζουμε ...προσέχουμε !

μικρές συμβουλές :

Να φοράς ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και άνετα ρούχα, βαμβακερά ή λινά, ούτως ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.  
Να φοράς λευκό καπέλο , με υλικό που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.  
Να φοράς γυαλιά ηλίου που να παρέχουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. 


Στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, να μειώνεις την ποσότητα φαγητού και να παίρνεις μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμάς φρούτα και λαχανικά. 
Να αποφεύγεις την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. 
Σε περίπτωση καύσωνα, να κάνεις συχνά ντους με δροσερό νερό.

• Σε συνθήκες καύσωνα, μην μένεις ποτέ μέσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γιατί η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 50οC σε λίγα δευτερόλεπτα. 
Εφόσον λαμβάνεις φάρμακα, να συμβουλευτής το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου για κάθε διαιτολογική ή φαρμακευτική αλλαγή. 
Εάν αισθανθείς ζάλη, ναυτία, ταχυσφυγμία, κεφαλαλγία ή ελαφρύ πυρετό, τότε πήγαινε άμεσα σε δροσερό μέρος, βρέξε το πρόσωπο και τα άκρα σου .

Να χρησιμοποιείς καθημερινά αντηλιακά, ακόμα και όταν έχει συννεφιά, ιδίως αν είσαι ανοιχτόχρωμος/η ή υποχρεωμένος/η να εκτίθεσαι στον ήλιο. 
Να διαλέγεις αντηλιακά με δείκτη προστασίας (SPF) 15-30. Μην ξεχνάς αυτιά, λαιμό και χείλη. Να διαβάζεις τις οδηγίες χρήσεις για καλύτερη προστασία. 
Να επιλέγεις αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αν το δέρμα σου καίγεται εύκολα, αν είσαι αλλεργικός/ή, ή αν παίρνεις φάρμακα.

Να απλώνεις το αντηλιακό στο δέρμα σε λεπτό στρώμα, 30΄ πριν από την έκθεσή σου στον ήλιο και να το ανανεώνεις στην παραλία κάθε 1 ώρα ή και νωρίτερα.
Αν στο ιστορικό σου υπάρχει κάποιος με καρκίνο του δέρματος, να αγοράζεις αντηλιακά μετά από σύσταση του δερματολόγου σου.
Να αποφεύγεις τον ήλιο από 11 π.μ. έως 3.30 μ.μ. ΄Αν έχεις φακίδες ή ελιές, μην εκτίθεσαι στον ήλιο τις ώρες αυτές ακόμη και με αντηλιακό. Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με πολλαπλές ελιές.

Να προσέχεις τις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο και το νερό αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Το να μένεις στη σκιά δεν αποτελεί πλήρη προστασία.
Απόλαυσε τον ήλιο με λογική.
Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας όσον αφορά στην εκδήλωση μελανώματος είναι αθροιστική. Όσο περισσότερο εκτίθεσαι στον ήλιο, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να προσβληθείς από καρκίνο του δέρματος.

Σε περίπτωση καύσωνα, απόφυγε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Απόφυγε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. Μην μετακινείσαι άσκοπα τις ώρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Απέφευγε τους χώρους που επικρατεί συνωστισμός και προτίμησε σκιερά και δροσερά μέρη. 


Δείτε επίσης : Φίλος ή εχθρός ...? Μάθε όλα όσα πρέπει για τον ήλιο!

































Σχόλια