Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι !


Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή, αλλά ποτέ από την μνήμη & την καρδία μας ...

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην όμορφη Ξάνθη στης 23 Οκτωβρίου το 1925 & απεβίωσε στην Αθήνα στης 15 Ιουνίου 1994. Ήταν κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, διανοούμενος και ποιητής. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, την λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά.

Τα παιδικά του χρόνια 

Από πολύ μικρός έδειξε την κλίση και την αγάπη του για την μουσική . Σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου , ενώ παράλληλα μάθαινε βιολί και ακορντεόν. Μεγάλωσε με την μητέρα του, γιατί οι γονείς του είχαν χωρίσει. 



Οι δοκιμασίες τις ζωής του 

Η ζωή του επιφύλασσε πολλές δοκιμασίες. Το αεροπορικό δυστύχημα που του στέρησε τον πατέρα του και ο β΄παγκόσμιος πόλεμος ήταν αρκετά για να  προκαλέσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στον ίδιο και την οικογένεια του , με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κάνει διάφορες δουλείες για βιοποριστικούς λόγους .

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε όμως , κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές του στην μουσική & να γνωρίσει μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους της γενιάς του μεσοπολέμου. Γκάτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης, Σικελιανός . Ακόμα γνώρισε και συνεργάστηκε με την Αλίκη , την Μελίνα και πολλούς άλλους.





Το πρώτο του έργο 

Η πρώτη εμφάνιση του Χατζιδάκι ως συνθέτη πραγματοποιείται το 1944 με τη συμμετοχή του στο έργο Τελευταίος Ασπροκόρακας του Αλέξη Σολομού.
Από το 1957 το πάθος του & η αγάπη του για την μουσική του δίνουν την δύναμη να συνθέτει ασταμάτητα για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η μεγάλη αναγνώριση της δουλείας του

Το 1961 του απονέμεται το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά", από την ταινία του Ζυλ Ντασέν "Ποτέ την Κυριακή".



Η βράβευση αυτή του δίνει παγκόσμια δημοσιότητα, την οποία ο Χατζιδάκις προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο, θεωρώντας ότι του στερεί την δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος την σχέση του με τον ακροατή του.



Η συνεργασία του με την Μελίνα Μερκούρη 

Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις επισκέπτεται την Αμερική προκειμένου να ανεβάσει στο Broadway με τον Ζυλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του "Ποτέ την Κυριακή". 



Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήταν απλός ένας μεγάλος δημιουργός. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος ! Η ζωή του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους , ειδικά για το νέα παιδιά αυτήν την δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Ήταν ένας άνθρωπος που έχασε τον πατέρα του , την οικονομική του άνεση, αλλά ποτέ δεν έχασε την ελπίδα του και τα όνειρα του. Δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και έτσι κατάφερε να πραγματοποιήσει όλα όσα ονειρευόταν. 














Σχόλια