Παχύσαρκο ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα.


Θύματα τις παχυσαρκίας αθώα παιδιά ...


Η Ελλάδα, η Ιταλία και η ΗΠΑ στις τρεις πρώτες θέσεις της νόσου. 

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τις ΗΠΑ, είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών, καθώς περίπου ένα στα τρία παιδιά (ποσοστό άνω του 30%) είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Αν και οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν ή ακόμα και να μειώσουν την παιδική παχυσαρκία , σε αντίθεση με αυτήν τον ενήλικων , τα ποσοστά παραμένουν πολύ υψηλά. 


Ακόμη, η έκθεση τονίζει ότι η παχυσαρκία αποτελεί ζήτημα και ανισότητας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι πιο φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να τρώνε φαγητό χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με περισσότερες θερμίδες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Γενικότερα, οι πιο φτωχοί και οι λιγότερο μορφωμένοι εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας (ιδίως οι γυναίκες).


Ακόμα είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι σοβαρά παχύσαρκοι άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο οκτώ έως δέκα χρόνια νωρίτερα από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Κάθε έξτρα 15 κιλά βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 30% περίπου. 


Η παχυσαρκία & ιδιαίτερα η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει δυστυχώς στην κοινωνία μας. Ας ελπίσουμε να αντιμετωπιστεί η νόσος αυτή όσο πιο γρήγορα γίνεται , να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο μαρτύριο αυτών των παιδιών !


Σχόλια